top of page
En etage ka blive til to...

Er du til kulturarv, genanvendelse, dyrebeskyttelse og biodiversitet samt giftfri have?

Så er Vekslund 10 måske lige noget for dig;)

Se mange billeder indvendigt og udvendigt i  galleri ovenover og nedenunder, hvor du kan se flest billeder på pc, og ikke på mobilen;).


Man kan læse om huset Vekslund 10 (Vexlund) og Ørritslev Skov via besøg Lokalhistorisk Arkiv Otterup Bibliotek. Da huset blev bygget var indbyggerne i lokalområdet ejet arbejdskraft af herremændene, så da huset bliver bygget i 1730 er det nok ejet af herremanden og familien har skullet arbejde hård for at frikøbe deres bolig og jord. Skovens beplantning af bl.a. ege- og bøgetræer kan dateres med sikkerhed tilbage til 1780 og frem, men omtales også før.
....


Svend og Ruth havde været selvforsynende i 48 år, da jeg købte huset i 2004. For at få råd til en ny tilbygning i 1972, solgte de havestykket nord for huset fra.

Før Ruth og Svend boede der en smed i huset i mange år.....

Man kan se bindingsværkshuset vist 1948-52 nederst på denne side med den oprindelige gamle have i fuld længde mod nordvest og korn sat i ne på marken mod nordøst;).

 

Huset indvendigt er istandsat.

 

Der er 300 mm rockwool på loftet og der er mere end fuld ståhøjde, så man kan etablere et dejligt rum heroppe.

 

Det meste af huset fra 1730 er isoleret med 200 mm rockwool i nyetablerede indvendige vægge med 5 cm hulrum mellem ydrevæggen med bindingsværk og indvendige vægge med 200 mm rockwool imellem trælægterne. Der er lavet lufthuller i bindingsværksfelterne, så det danner hulmursisolering i ydrevægge og luftcirkulation, så bindingsværket holder sig friskt. Der mangler isolering af indvendige vægge i soveværelset og indvendig væg i gammel stue samt skal gulvet i soveværelse afsyres, og der skal isoleres under. Soveværelset er eneste rum, der skal væg- og gulvisoleres, hvor det kun er isandsat med maling. Loftpaneler er ok, og kan genanvendes samt måske meget bredde gulvbrædder, der nok er oprindelige, måske tilbage fra 1730.

​​​​​​

Der er el-vandvarmer 55-160 ltr. Metro på badeværelset i tilbygning (1972) med synlige kobberrør samt en ekstra elvarmer på loftet, der blev lukket ned i 2014.

​

Desuden er der etableret en Morsø 1440 brændeovn 2004 i køkkenet og Morsø brændeovn 3310 i den gamle stue, der pt. er frakoblet. Begge brændeovne kan tage al slags brænde, hvor træbriketter fungerer fint.

​

Man bestemmer også selv, hvad man vil have som varmekilde;)

​

Huset er røgfrit, bortset fra, når brændeovnslåge åbnes;)

 

Der er opsat Aria Inventor elvarmepumpe i 2019 i ny stue, derfor er brændeovn 3310 frakoblet.

​

Der er tilkoblingmuligheder til fibernet, hvis man ikke kan nøjes med stueantenne til danske gratisprogrammer, og parabol til udenlandske.​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​

Der er mulighed for at tilkoble sig fastnettelefon via installeret ledning i huset, hvis man ikke vil nøjes med mobiltelefon, der via Telias master fungere fint, ligesom netopkobling via usb fra Telia.

​

Gang og gammel stue (1730) er istandsat ind til oprindelige lerklinede vægge, hvor gangen har fået nyisoleret indvendig ydrevæg og stue har nylakeret bredt gammelt plankegulv og gang fået nyt klinkegulv i 2007 lagt i ruderstil.

​

Ny stue (1972) er med nyt tapet og malet.

 

Badeværelse er istandsat, hvor ydrevæg er isoleret.

​

Soveværelse er istandsat, så det fremstår pænt og brugbart i hvidt med gammelt træloft, der er flot, samt malet gammelt trægulv i bredde egetræsplanker. Soveværelset mangler at få ordnet vægge, så de lerklinede vægge igen ses, og der etableres velisolerede indvendige ydrevægge. Byggematerialer haves hertil og ses i yderste staldrum.

​

Retrokøkken. Fra 2020 til 2021 er køkkenet sammenlagt af tre tidligere rum, faktisk fire (to køkkenrum, en lille gang til loftet og et værelse ud mod vejen), så det nu rummer træskabe fra 1970'erne i naturtræfarve samt Ikea skabe i råhvide matchende retrostil. Der er spiseplads og køkkendel samt udsigt til marker fra højbord mod vejen og kobberrør forbinder fra køkken til badeværelse og retur. Retrokøkken har lægter opsat klar til profilbrædder i 2/3del af køkkenet samt linoleumsgulv ovenpå gammelt gulv og træpladegulv. Resten ud mod vejen har færdigt profilloft fra 2014 og klinkegulv fra 2017 lagt i ruderstil. Der er etableret nyt el i forhold til lovkrav om tre stik i køkken, hvor du selv bestemmer, hvor stikdåser skal placeres udover dem, som der er  iforvejen. Så der bliver 5 eltilkoblinger i køkkenet. 3 af dem skal sættes på væggen, der hvor du vil have dem placeret konkret, hvor de er trukket, også på loftet, men skal tilkobles elskabet.

 

Under nedrivningsarbejde af gammelt kom huller til brændeovns-rørtilkobling til alle værelser og en døråbning fra oprindelsestiden 1730 frem i halvvæg imellem nyt køkken fra 1972 og gammelt køkken før tidligere ejere - før 1956, dvs. fra smed, der ejede huset før 1956.

 

Så jeg fandt døråbning med egetræsstolper og øjet til krogen, der i sin tid holdt egetræsdøren;) Spændende. Er nok fra 1730. Det er nu bibeholdt, så man kan se døråbningen i nyt retrokøkken. Døråbningen har samme størrelse som døren fra køkken til gang, hvor egetræsdøren fortsat eksisterer og er tilpasset, så den både kan åbnes og lukkes. Den må også være en oprindelig dør fra 1730;)

​

Desuden er der dørhåndtag og gamle greb samt håndsmedede dørgreb og hasper på flere gamle indvendige døre og dobbeltdør. Man finder smederester i jorden fra affald fra smedeværkstedet, der i sin tid lå, hvor garagen senere er blevet bygget. Så er der håndsmedet og håndskåret rive samt le og vognhjulsskærme fra hestevogn. Har købt spejlstaldvindue, så man kan skifte det akurrente vindue ud i staldrum 1 og har givet en harve til hestespand til ven, som havde mere brug for det end mig. Desuden har jeg "arvet" et vægur og køkkenbord i egetræ fra tidligere ejere.

 

Staldbygningen er i direkte forbindelse med den gamle husdel (nok også fra 1730) gående ud fra køkkenet, så man går fra den gamle del og ind i staldbygningen, der fungerer som bryggers og to opbevaringsrum. I bryggerset er der isat indvendig dør i 2005, så dobbeltdøren har en indvendig isoleret dør med rockwool indeni og profilbrædder udvendigt. Alle vægge i staldbygning er oprindelige, hvor indvendige vægge gør, at i bryggers er der tolagsvægge indvendigt, men mangler på ydrevæg, hvor lerklinet mørtel og lerklinede mursten fra nedrivning af køkkenmellemvægge er gemt, så man kan etablere indvendige vægge i staldbygning af dem. Desuden fandt jeg en gammel le, der hænger på væggen i det yderste staldrum, som hører til huset

 

bryggerset er der vaskemaskine og grovvask samt dobbelt stalddør med udgang til gården, hvor dobbeltdøren fik ny genanvendt underdel i 2021 samt halvtag over dør. 

 

I viktualierummet er der plads til opbevaring af diverse. Det bruges pt. til optændingsklart brænde med tilbehør og værktøjsopbevaring.

​

I det bagerste rum i staldbygningen, der var med tre dyrebåse og toiletrulleholder tilbage i 2004, da jeg købte huset, er der opbevaring af bl.a. lersten og lermørtel til lerklining fra nedrevne vægge i gammel køkkendel.

​

Huset rummer egentligt 13 oprindelige rum, der er blevet til nuværende 9 rum inklusive staldbygning, hvor kun bryggers anvendes hele året, og de to øvrige staldrum er lukket delvist af om vinteren med isatte forsatsvinduer og naturlig vinduesudluftning, hvor der er adgang til de to rum via oprindelige døre af egetræ, der er malet røde og grønne. 

 

Så der er 7 beboelsesrum i alt.

​

Man kan etablere en vindeltrappe eller alm.lige trappe op til 1. sal i køkkendelen ved køkkendelen ud mod vejen, hvor nuværende loftlem er placeret i nyetableret profilbrædde loft, hvis man vil udnytte loftrummet.

 

Huset udvendigt.

 

Bindingsværksdelen og staldbygning, der er sammenbygget, er fra 1730 og ifgl. lokalhistorisk arkiv det ældste hus i lokalområdet. Det blev fotograferet og udstillet på Fjordens Dag for nogle år siden.

​

Huset har desuden en tilbygning fra 1972. 

 

Samlet rummer huset godt 100 m2 i stueetagen, og der er loft på den gamle del, som kan udnyttes til beboelse.

​

Alt udvendigt er istandsat i 2005-7, hvor det skal efterses hvert 2. - 3. år.

​

Alle felter og bindingsværk er skrabet af til træet og sammenfuget med tagtæt og naturkit. De fleste felter er muret om, så de flugter med bindingsværket. Der mangler kun tre ud mod vejen at blive muret om, så de flugter med resten af bindingsværksdelen. Et skråt felt i anden række og to i bundfelterne, så de flugter med resten af felterne, der har holdt sig i position siden 2004-7 med tagtæt og naturkit som bindingsmiddel mellem bindingsværk og murfelter, så det virker efter hensigten (godt råd fra enten Middelfart eller Fredericia skibsværkt tilbage i 2004);)

 

Bundrammen er skiftet ud med lekablokke og tagpap, så fugtdannelse undgås og alt nødvendigt træværk udskiftet i 2006 samt er væggen 1. sal ud mod vejen rettet op med ny bærende, også egetræsbjælke, imellem stueniveau og 1. sal samt isat to nye sprossevinduer ud mod vejen.

 

Bindingsværket er malet i egnsspecifikke farver med naturgul feltfarve forneden og hvid foroven med rødt bindingsværk og grønne døre samt vinduer.

​

Stråtaget blev nyetableret på nordsiden i 2004 med nyt halvcirkel vindue samt ny top ca. hvert femte år og brandsikring på indersiden. I 2021 fik skorstenen, der er med kerne, ny top, så vandet løber ned af skrånet top og skorsten indvendigt er med kerne samt buet glaseret murrør øverst udvendigt, og heraf er det kun under speciel vindretning, at det måske kan regne ned i skorsten. Stråtaget kan ifgl. kendt tagtækker Kais på Fyn helt sikkert holde 15-20 år+. Der er katte, egern, fasaner, rovfugle, mår, etc., der futter rundt på taget, så enkelte strå er løse, men stråtaget kan fortsat garanteret via stråtagsekspert Kais minimum holde 15 - 20 år+. Vi bor i naturen, hvor naturen får lov til at leve, frem for at have bl.a. ulogiske automatiserede elektriske grasslåmaskiner, robotgræsplaneklippere, der ulogisk nok er kontrueret og programmeret, så de kan spise pindsvin, der i forvejen er overlevelsestruede, pga. proffessiores manglende indgriben på trods af besser millionærviden.

 

Sørgerligt....Hm, hvor bliver know how af? Sørgerligt, hvor bliver klogskaben af, der vil det gode, som vi faktisk er opdraget til her i Danmark? Vi skal da hellere formidle klogskaben videre frem fo at nedsylte den til mindre værd.

 

Hvor bliver logikken af, når vi tænker klima og natur samt naturens dyr? Nok så vigtigt, hvis vi altså vil overleve, som toppen i fødekæden? Spørgsmål til dyrt betalte professiorer fra universiteter verden over? Eller har de i ideotiens navn glemt at tænke logisk, når de nu alligevel skovler millioner ind årligt?

​

Tilbygningen fra 1972 fik et solidt lag tagtæt i 2010, der er 20 års dækningsgaranti på, hvor vinduer skal udskiftes efter behov, da de er ok, men kunne være flottere med nye sprossevinduer eller døre ud mod haven.

​

Elkassen blev flyttet ud fra huset, så det er muligt at male murværket og bindingsværket i 2005. Elinstallationer er løbende udskiftet, så de er up to date, hvor det nye retrokøkken blot mangler at få tilkoblet tre nye stik på hovedledninger, der er nyetableret for 11.000 kr. og klar til tilkobling til elkassen, når profilbrædder er opsat i 2/3del af retrokøkken på eksisterende lægterammer påsat loftet. 

​

I 2006 var der kommunekrav til at etablere nyt tryknedsivningsanlæg til spildevand fra husstanden, hvor der også blev isat nye rør fra køkken og badeværelse til brønden og oprettet nedsivningshøj i østvendt afsnit af haven, der ses på et af billederne nedenunder. Der er ingen lugt herfra, da det er etableret med korrekt netdug og lerjord ovenpå samt har jeg tilført havejord efterfølgende.

Med ny og større pumpe i 2012 fungerer anlægget ganske udmærket. Hvis man kun bruger økologiske produkter til vask og til andet, har man et sundt og naturligt nedsivningsmiljø samt kan du opsamle og genanvende afløbsvand til ex. havevanding.

 

Vandtilgangen fra Østrup Vandværk ligger ligeledes i gården og er etableret med nye slanger og ny tilkobling til huset i køkkenet.

 

Den oprindelige brønd var blevet lukket og fyldt op med sten af tidligere ejere inden 2004, hvor en gammel charmerende vandpumpe står tilbage i gården.

​

 

Flere bygninger.

 

Den gamle garage er bygget i træstolper og plader, hvor jeg har brugt gammel port til døre, så den lukkes med garagelåger. Den solide trædør fra skur 1 er genanvendt som bagindgang til garage i 2021 med halvtag over indgangen. Der er plads til opsætning af ny garage.

​

I forbindelse med gården er der et brændeskur 1. Her var hønsehus i halvdelen med muret gulv, og i 2020 fik anden halvdel fliser på gulvet.

​

I baghaven er der et skur 2 til opbevaring af havemøbler, haveredskaber og ophængning af vasketøj.

​

Desuden er der et meget gammelt og charmerede hus, der er indfiltret og sammengroet med buske og et meget gammelt æbletræ. Lige præcis derfor, er det et velegnet sted for naturens fugle at søge tilflugt og ruge i.

​

 

Gammel bevaringsværdig have.

​

Rundt om i haven og på tilbygningens nordside er der opsat masser af selvbyggede fuglehuse med huller i forskellige størrelser til forskellige fuglearter, så der er plads til mange af naturens fugle i haven samt andre dyr, bl.a. egern med fodrehus i gården og to store fuglebade formet som blade i beton. Du kan se mange flere dyr på Kanobi Graphic Art.

​

Så er tidens fliser fra før 2004 flyttet og genanvendt rundt om huset samt der er etableret to terasser af en bunke sten, så man har fuld bredde til havepavillion og en mindre reststykke til havebord med stor parasol. Uanset hvor man opholder sig i haven er der både sol og skygge, fordi haven har så meget gammel træbevoksning.

​

Herudover er der fjernet berberishæk hele vejen ned langs vejen, præcist 52 meter, og opsat ligusterhæk, næsten hele vejen rundt om grunden på 1467 kvm. Haven havde henstået næsten uberørt i 1½ år, inden jeg købte det, så alt i haven er gravet frem, og der er bibeholdt alle de planter, som dukkede frem under havearbejdet.

​

Haven rummer adskillige bevaringsværdige meget gamle frugttræer, frugtbuske, prydplanter og et kæmpe valnødtræ, der dufter fantastisk hele sommeren, og du/I kan lave din/jeres egen vodkavalnød hver år i juli-august måned, der henstår til jul og så filtreres på andre flasker;)

 

På nordsiden står et stort flot kastanjetræ og i syd et meget gammelt stort bøgetræ, hvor havens egern har bolig.

​

I det sydligste stykke af haven har jeg haft urte- og grønsagshave, men jeg valgte at så græs i 2017. Der er marker på tre sider af grunden og den fjerde side støder op til naboer og Ørritslev Skov med direkte udsigt til årets gang.

​

I 2011 fik haven ny havelåge helt i stil med den gamle havelåge.

​

Derudover findes der gamle potteskår og forsteninger i jorden, når man graver og genetablerer samt når vejret får gamle skår til at komme til syne i jordoverfladen...

Vekslund 10 velkommen (8)..png
Vekslund 10 Ørritslev Skov galleri (4)..png
Vekslund 10 velkommen (7)..png
Vekslund 10 Ørritslev Skov galleri (5)..png
Vekslund 10 velkommen (5)..png
Vekslund 10 fuglekasser..png
Vekslund 10 velkommen (6)..png
Vekslund 10 Ørritslev Skov galleri (3)..png
Vekslund 10 Ørritslev Skov galleri (2)..png
Vekslund 10 frugttræer og kastanjetræ blomstrer (10)mindre.png
Vekslund 10 spætter..png
7. Stue ny del kig ud egern med valnød.mindre.png
Vekslund 10 Valnødtræ (1)..png
Vekslund 10 velkommen (9)..png
Vekslund 10 Ørritslev Skov galleri (8)..png
Vekslund 10 frugttræer blomstrer (3).mindre.png
26. Staldvindue staldrum 2..png

​

Haven er registreret giftfri, så haven har også et sundt udeklima, da man kunne registrere den som sådan. Siden er lukket ned, men Danmarks Naturfredsningsforening havde en overgang Giftfri Kommuner som mål for ren natur. Vekslund 10 er fortsat giftfri og har været det mindst siden 2004, hvor jeg overtog, dvs. der gødes med økologisk havegødning og bruges kalk, intet andet. Siden er hjemmesiden Slip haven fri kommet frem, og nu er haven også rigstreret som Slip haven fri have med 20 % af haven overladt til naturens kræfter, så grene, blomster, etc. på 20% af grunden er vild have og ikke stylet.

https://aktiv.dn.dk/home/projekter/giftfrihave og https://sliphavenfri.dk..

​

Fra Dyrenes Beskyttelse finder du inspirationshæfte til at Passe på dyrelivet via siden Gør noget vildt og inspirationsfoldere Gør noget vildt samt Den dyrevenlige have....

 

1730
1972
Vekslund 10 frugttræer blomstrer (3).mindre.png
100 m2
Garage
bottom of page